Kako provjeriti i dodati vazduh u gumama

Kako provjeriti i dodati vazduh u gumamaUvod

Održavajući preporučen pritisak u gumama, povećavate njihovo trajanje, kilometre koje mogu preći i uživate u udobnijoj vožnji.
 
Uputstva
 
Nivo težine: Lako

Korak 1
 
Provjerite gume dok su tople (gume su više naduvane kad su vruće i manje naduvane kada su hladne).
 
Korak 2
 
Skinite poklopac sa ventila gume koju provjeravate.
 
Korak 3
 
Čvrsto pritisnite manometar na ventil i očitajte. Ako čujete da izlazi vazduh, to znači da manometar nije pravilno postavljen, ili pozicija nije dobra ili treba više pritiska.
 
Korak 4
 
Na naljepnici na vratima ili u uputstvu za korišćenje je ispisano koliki treba da bude optimalan pritisak u gumama  vozila. Ako previše napumpate gume, možete ispustiti malo vazduha pritiskom na metalni šiljak u centru ventila koristeći nokat ili vrh olovke. Ako treba da pogodite koji je tačan pritisak potreban za Vaše gume, trebalo bi da znate da je 32 psi uobičajeni pritisak za većinu putničkih vozila sa standardnim gumama.
 
Korak 5
 
Vratite poklopac na ventil.
 
Korak 6
 
Ponovite proceduru za svaku gumu, kao i za rezervnu gumu (uglavnom provjeravamo pritisak rezervne gume kad je već kasno)
 
Korak 7
 
Provjerite dubinu šare na gumi. Preporučena dubina se razlikuje od gume do gume. Za grubu procjenu obične gume možemo koristiti kovani novac (npr. 10 centi), koji ćemo staviti izmedju šara na gumi. Ako kovanica uđe manje od jedne četvrtine od svoje veličine, gumu treba zamjeniti. Za preciznije mjerenje možete koristiti i aparat za mjerenje dubine šare koji se može naći na benzinskoj stanici. Ako postoje jake indikacije da su se gume izlizale neophodno ih je zamjeniti.
 
Korak 8
 
Provjerite da li su prednje gume izlizanije od zadnjih. U tom slučaju međusobno ih zamjenite kako biste izbijegli neravnomerno habanje i provjerite balansiranost trapa kod vulkanizatera.
 
Savjeti i upozorenja
  • Pritisak koji je naznačen na gumama je maksimalni pritisak koji nije neophodan, osim u slučajevima kada planiramo da nosimo veliki teret.
  • Malo ispuštanje gume je možda rezultat neispravnog ventila.
  • Možete kupiti dobar manometar relativno jeftino.
  • Pročitajte koji je preporučeni pritisak u gumama prije nego što dodate vazduh. Privremena rezervna guma treba da bude na 60 psi.
  • Gume možete besplatno provjeriti skoro na svim benzinskim stanicama.
Što nam je potrebno
  • Mjerni instrument za pritisak u gumama
  • Mjerni instrument za dubinu šare u gumama
Ovdje možete pogledati video zapis o tome “Kako možete provjerite da li su Vam se gume izlizale ” 
 

VideoJug: Kako provjeriti dubinu šare na gumiNazad